Het is zomer! De langste dag is geweest en de zomervakantie staat voor de deur. Hebben jullie al plannen voor de vakantie? Wordt het de eerste keer met baby of ga je zwanger op vakantie? 
Wij vliegen met het gezin naar Zuid-Spanje, we hebben een hotel geboekt met zwembad en gaan genieten van onze vrije tijd.

De eerste keer dat we met baby op vakantie gingen, wat was dat een uitdaging! Wat heb je allemaal nodig met een baby, wat kan je ter plekke kopen, hoe ga je alles inpakken? Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en hebben we een heerlijke vakantie gehad, maar de stress van tevoren… Door deze ervaring heb ik een lijstje gemaakt met de do’s en don’ts om op vakantie gaan met kinderen, in het bijzonder met jonge kinderen.

 • Plan op tijd. Een goede voorbereiding is het halve werk. Als ik een vakantie plan, ga ik alles na van het begin tot het eind. Hoe lang is het lopen vanaf de parkeerplaats naar het vliegveld, om de hoeveel tijd gaat de shuttle bus? 
   
 • Maak een lijst. Het is makkelijk afgeleid te raken met kinderen. Het lijkt alsof er altijd iets aan de hand is wat je aandacht opeist. Dingen opschrijven zorgt ervoor dat je de belangrijke dingen niet vergeet. 
   
 • Neem weinig bagage mee. Teveel meenemen betekent teveel moeten dragen. Huur bijvoorbeeld autozitjes bij je huurauto in plaats van ze zelf mee te nemen. Of neem een lichte buggy mee in plaats van een zware kinderwagen. 
   
 • Overweeg je baby te dragen. Ik heb het zelf niet gedaan, maar met een goede draagdoek heb je meer handen vrij dan als je je baby in een buggy meeneemt. 
   
 • Wacht niet tot het laatste moment met inpakken. Als je op het laatste moment alles in moet pakken, vergroot je de kans dingen te vergeten of erger nog, te laat te vertrekken waardoor je je vlucht mist!
   
 • Ben niet bang ergens wat van te zeggen. Ik heb in de incheckrij wel eens gevraagd aan mensen die een latere vlucht hadden of we voor mochten. 
   
 • Zorg voor voldoende luiers, in ieder geval voor onderweg. Sommige dagen blíjf je luiers verschonen, je wilt onderweg niet tekort komen! Bijna altijd kan je op de plek van bestemming luiers kopen, je hoeft dus niet voor heel de vakantie stapels luiers te kopen. 
   
 • Zorg voor snoetendoekjes, eten en entertainment. Kinderen raken van alles aan en smeren van alles onder, snoetendoekjes besparen bezoekjes aan wastafels. Voor onderweg hadden we duplo en wat speeltjes meegenomen. Om te eten wat gezonds eten. Drinken mag je in een vliegtuig trouwens niet zomaar meenemen.  
   
 • Geef geen drinken meer en ga naar de wc voordat je aan boord gaat. Als je kinderen hebt die zindelijk zijn, stop dan twee uur van tevoren met drinken geven en laat ze naar de wc gaan voordat je aan boord gaat. 
   
 • Maar vergeet vooral niet het leuk te vinden! Reizen kan stressvol zijn, maar het is belangrijk alles goed voor te bereiden en de tijd ervoor te nemen. Geniet ervan want voor je het weet is het voorbij!

Fijne vakantie!