Totdat ik zelf moeder werd, had ik geen idee hoeveel rijker je leven wordt als je een baby hebt gekregen. Niet alleen doordat je veel meer liefde kan geven dan je voor mogelijk hield (ik hoor mezelf in mijn pre-kinderentijdperk nog tegen mijn man zeggen: "jij zal áltijd op nummer 1 staan". How little did I know :-), maar ook omdat je opeens zoveel meer dingen erbij hebt gekregen om over na te denken. Waarschijnlijk herkennen veel ouders zich in de volgende 'zorgen':

 

De baby dragen

Voordat de oudste geboren werd, had ik slechts een enkele keer een baby vastgehouden. Ik had dus geen benul hoe dat moest. Baby's zijn zo klein, het is zo makkelijk ze uit je handen te laten glippen als je door je huis loopt. Maar het feit dat ik bang was haar te laten vallen, is waarschijnlijk ook de reden dat het nooit gebeurd is. Ondersteun het hoofdje goed, beweeg rustig, kijk waar je loopt en dan gaat het goed.

 

Slapen

Je baby achterlaten in het wiegje om te laten slapen en er zelf niet meer bij zijn is zenuwslopend, maar zelf de hele dag en nacht wakker blijven om te kijken of je baby goed slaapt is voor niemand goed. Voor mijn eigen gemoedsrust, hebben we een goede babyfoon aangeschaft om er zeker van te zijn dat ze goed onder het beddengoed lag en niks haar nachtrust in de weg lag.

 

Eerste badjeF. in bad

Wat was dat spannend, de eerste keer in het badje. De kraamhulp heeft me geleerd hoe ik dat moest doen met zo'n glibberige baby. Eerst ervoor gezorgd dat alles klaar stond binnen handbereik (tummytub met warm water, handdoek, luier, etcetera), daarna haar in bad gedaan en gelijk daarna in een warme handdoek gewikkeld. Wat vond ze het heerlijk!

 

Met de baby rijden

De eerste keer dat we met onze dochter reden, was van het ziekenhuis naar huis toe. Gelukkig hoefde ik toen niet zelf te rijden. De eerste keer dat ik zelf achter het stuur zat, deed ik dat met een slakkegangetje. Lag ze goed, hobbelde het niet teveel? Gelukkig werd rijden met de baby al snel routine.

 

Je baby bij anderen achterlaten

Het is normaal nerveus te zijn om je baby bij anderen achter te laten. Toen de oudste een paar weken oud was, gingen we naar een verjaardag, zonder baby. Wat wilde ik snel weer naar huis terug! Maar het is belangrijk te onthouden dat andere mensen ook in staat zijn voor je baby te zorgen, speciaal als ze zelf ook kinderen hebben. Dus je mag best eens iets voor jezelf doen, zonder baby.

 

Kou vatten

Ik ken een moeder die zo bang was voor bacteriën, dat ze het scherm op de kinderwagen altijd naar beneden liet, ook als ze binnen was. Niemand mocht in de buurt van de baby komen. Ik snap best dat je bang bent dat je baby ziek wordt, maar je kan ook te ver doorslaan. In plaats daarvan, zorg dat je altijd handdesinfectiemiddel in je tas hebt en biedt het degenen aan die je baby vast willen houden.


Nageltjes korter maken

Mijn moeder vertelde dat ze vroeger mijn nagels niet korter durfde te maken, mijn tante heeft dat toen gedaan voor haar.  Die nageltjes zijn zo ieniemienie klein... hoe maak je ze korter zonder de vingertjes pijn te doen? Je vijlt ze het beste in plaats van knippen tot ze ongeveer 12 weken oud zijn. Vijl ze als je baby slaapt, rustig vijlen en naar één kant toe (dus niet heen en weer).