Inloggen Mijn account Contact Verlanglijst

Lijn 'Tethys' van Babooba

 

De recente lijn gebreide wiegdekens en ledikantdekens van Babooba is genaamd ‘Tethys’. De lijn heeft drie kleurcombinaties: roze/wit, blauw/wit en grijs/wit. De babydekens zijn geblokt volgens het zogenaamde Brigitte Bardot-ruitje, oftewel Brabants Bont, oftewel Vichy-ruitje oftewel Gingham-ruitje.

Internationaal is het een bekend en herkenbaar patroon. In dit patroon wisselen kleur, wit, kleur/wit gearceerd elkaar af. Het patroon kan elke kleur hebben, afgewisseld met wit. Vaak is de kleur cultuur-afhankelijk. Zo is Brabants Bont rood, Gingham uit Groot-Brittanië blauw-wit, het ruitje van Brigitte Bardot roze-wit (omdat haar trouwjurk het roze-witje ruitje had). De specifieke kleur van het Franse Vichy ruitje is niet bekend.

Waarom Tethys?

Tethys is een krachtige reuzin die komt uit de Griekse mythologie. Tethys is de godin van de zee en van de ondergrondse rivieren. Ze is de dochter van Uranus (de hemel) en Gaea (de aarde). Ze huwde met Oceanus en samen kregen ze duizenden kinderen: riviergoden en waternimfen. Één van de latere olympische godinnen Hera werd opgevoed door Tethys tot Hera bereid was om de oppergod Zeus te huwen.

Het meeste belangrijke is echter dat ze de beschermheilige is van het verzorgen van kinderen! Daarom is ze de uitgesproken persoon om een lijn van Babooba naam te geven.

Er zijn nog andere dingen vernoemd naar Tethys, namelijk een maan en een oceaan.

Saturnusmaan

Er is een maantje genoemd naar Tethys. Dit maantje draait om Saturnus heen en is ontdekt in 1684 door Giovanni Cassini.
Het is een ijsmaan, de gemiddelde temperatuur aan het oppervlak is -187°. De Tethys-maan is sterk gekraterd door ingeslagen meteorieten.

De Tehtys-maan heeft een diameter van 1060 kilometer. Ter vergelijking, onze aarde heeft een diameter van 12.756 kilometer en onze maan een diameter van 3.476 kilometer.

Er zijn twee specifieke kenmerken op de Tethys-maan: op het westelijk halfrond bevindt zich een enorme krater genaamd Odysseus, met een diameter van 400 kilometer. Dit is bijna even groot als de Grand Canyon. Deze krater is veroorzaakt door een meteorieteninslag.

Het tweede opvallende kenmerk is de vallei Ithaca Chasma. Deze vallei is 2000 kilometer lang en heeft een diepte van 3 tot 5 kilometer. De vallei is 100 kilometer breed. De ene theorie is dat deze gigantische vallei is ontstaan tijdens het bevriezen van de kern van de maan. Door het uitzetten van het ijs scheurde de mantel. Een andere theorie is dat de vallei is ontstaan toen de meteoriet insloeg die de krater Odysseus heeft veroorzaakt. De schokgolf zou zo heftig geweest zijn, dat deze aan de andere zijde van de maan de vallei heeft doen ontstaan.

Tethysoceaan

Heel, héél lang geleden (230 tot 38 miljoen jaar geleden) was er de Tethysocean. Deze nu niet meer bestaande oceaan lag tussen de twee oercontintenten Gondwana (nu voornamelijk de gebieden op het zuidelijk halfrond) en Laurazië (nu voornamelijk het noordelijk halfrond).

De tegenwoordige Zwarte Zee, Kaspische Zee en Aralmeer zijn overblijfstelen van de Tethysoceaan. Het is mogelijk dat de Middellandse Zee ook nog een restant is van de Westelijke Tethysoceaan.

 

Bron: Wikipedia