Inloggen Mijn account Contact Verlanglijst

Laat je baby veilig slapen

Bedinrichting

Bij het kiezen van beddengoed kun je denken aan een deken, een babyslaapzak of een dekbed:

Deken

Een babydeken is te koop in grofweg drie textielsoorten: katoen, wol en synthetisch. Uit onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zozeer uitmaakt van welk materiaal het dekentje is gemaakt, zolang je het bedje kort en strak opmaakt. Je kind kan dan niet met het hoofd onder de dekens raken, zodat er nauwelijks gevaar bestaat voor warmtestuwing of het niet vrij kunnen ademen.

Of een dekentje warm genoeg is voor je kind, hangt onder andere af van de kamertemperatuur waar je kindje slaapt. Maar een goede leidraad is de dikte van de deken. Voor alle soorten dekens geldt: hoe dikker de deken, hoe warmer deze is. Laat je niet leiden door het gewicht van de deken. Vooral synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens is vrijwel hetzelfde.

Een deken met een laken biedt goede ventilatie en je kan er het bed goed kort mee opmaken. Verder kan het beddengoed aan de zijkanten worden ingestopt, zodat je kind er niet onder kan schuiven. Een tweede deken is bijna nooit nodig.

Je kan ook een deken in een dekbedhoes gebruiken, maar dan moet de deken even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn, zodat je deze aan de onder- en zijkanten minimaal 10 cm onder het matras kan instoppen. Zorg dat de hoes goed sluit. Vouw geen dekentje dubbel in een dekbedhoes.

Als je kindje onder een deken of deken in een dekbedhoes slaapt, moet je een paar zaken in de gaten houden:

  • Maak het bedje kort op: je kind ligt met zijn voetjes vrij dicht bij het voeteneinde en het beddengoed reikt tot zijn schouders. Zo kan je kind nooit helemaal onder het beddengoed komen en blijft het hoofdje vrij.
  • Vouw beddengoed dat te groot is onder het matras door. Sla het nooit dubbel.

Slaapzak

Probeer bij het kiezen van een babyslaapzak altijd een passende maat te kopen. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn zodat je kind niet in de babyslaapzak kan kruipen. Een groot voordeel van een babyslaapzak is dat je kind niet onder de dekens kan kruipen. Dit verkleint het risico op warmtestuwing en verstikking.

Een dunne slaapzak mag eventueel gecombineerd worden met een lakentje en een dekentje.

Dekbed

De eerste twee jaar kan je beter geen dekbed gebruiken. Dat kan namelijk veel te warm worden. Kinderen kunnen door getrappel makkelijker onder het dekbed komen en in de hoes verstrikt raken.

Matras

Je kind brengt veel tijd door in zijn bed. Bij de keuze van een matras kun je rekening houden met een aantal zaken.

  • Kies voor een vlak en stevig matras, dat goed in het bed past. Dit kan voorkomen dat je kind tussen het matras en de zijkant van het bed beklemd raakt.
  • Er mag geen plastic hoes om het matras zitten. Plastic ventileert namelijk niet, waardoor je kind het te warm kan krijgen.
  • Dunne matrassen klappen makkelijk dubbel. Kies daarom liever voor een dikker matras.
  • Als je een matras hebt gekocht dat niet in Europa gemaakt is, laat dit dan even luchten. Deze matrassen hebben namelijk vaak in een zeecontainer gezeten, waarin mogelijk desinfecterende stoffen zijn gespoten.

Kussen en knuffels

Leg geen kussens of knuffels bij je kind in bed. Kinderen kunnen daar met hun gezichtje tegenaan kruipen en daardoor in ademnood komen. Wanneer je kind wat ouder is en in een groter bed slaapt, kan je wel knuffels en kussens in het bed leggen. Je kan beter geen hoofdbeschermers of bedverkleiners gebruiken. Deze verhogen ook de kans dat je kind bij het ademen wordt belemmerd.

Kruik

Het is belangrijk om kruiken voor gebruik altijd te controleren. Er zijn verschillende soorten kruiken verkrijgbaar, zoals een elektrische oplaadbare kruik, een pittenkruik of een warmwaterkruik.

Je kan met de kruik het best het bedje alleen voorverwarmen. Haal de kruik uit het bed als je baby in bed ligt. Wil je toch de kruik gebruiken wanneer je baby in bed ligt? Dan kun je dit beter eerst goed overleggen met een arts, kraamverzorgende of verloskundige.