Inloggen Mijn account Contact Verlanglijst

Katoen of synthetisch?

Je hebt misschien ooit gehoord dat katoen een hoop voordelen heeft ten opzichte van synthetische materialen.

Heb je je ooit afgevraagd waarom en wat die voordelen zijn? Volgens de Cotton Council International zijn de voordelen van katoen talrijk, maar de belangrijkste is dat katoen hypoallergeen is en resistent is tegen huisstofmijt. Dit betekent dat katoen de beste materiaalkeus is voor baby’s die astma of allergieën hebben, of voor baby’s met een gevoelige huid.

Natuurlijke materialen zoals katoen zorgen voor een betere luchtdoorlating, wat helpt om lichaamsvocht te verwijderen en absorberen, het haalt hitte weg bij de huid en het houdt het lichaam koel en droog. Omdat katoen een ademende stof is, is het de beste keus je koel te houden in een warme en vochtige omgeving.

Als je kijkt naar het productieproces, is katoen makkelijk te kleuren en te mengen met andere materialen. Het is veelzijdig en kan gebruikt worden voor verschillende soorten toepassingen zoals babydekens, handdoeken maar ook rompertjes en truitjes of lakens en gordijnen. Als je een materiaal kiest wat lang mee moet gaan, dan staat katoen bovenaan.

Katoen is het enige materiaal dat sterker wordt als het nat is. In ziekenhuizen wordt het liefst met katoen gewerkt omdat het hoge temperaturen aankan en kan worden gesteriliseerd. Katoen is het ideale gebruiksmateriaal voor dagelijks wassen en dragen. Ook de brandweer heeft een voorkeur voor katoenen uniformen, het kan namelijk worden gecoat met een vlamvertrager.

Voor mensen die bezorgd zijn om het milieu is katoen een logische keus. Het is biologisch afbreekbaar en de katoenplant is een onuitputtelijke bron. Gedurende het proces gaat slechts minder dan 10% verloren of is niet meer bruikbaar. Organisch katoen is zelfs beter: geen pesticiden worden gebruikt bij de groei van de katoenplant, wat betekent dat er geen chemicaliën in de omgeving worden opgenomen en dat de mensen in die omgeving er niet aan worden blootgesteld.

Waarom je ook voor katoen kiest, de voordelen zijn talrijk. Het is goedkoop, duurzaam en makkelijk in het onderhoud. Katoen is zo veelzijdig dat het onmogelijk is een materiaal te vinden dat dit evenaart.