Inloggen Mijn account Contact Verlanglijst

Wieg of ledikant?

 

Bij de inrichting van de babykamer sta je voor een dillemma: gaan we eerst voor een wiegje of meteen voor een ledikant? Dat is best lastig, wat is het beste voor je baby? Lees hier de voordelen en nadelen van wiegje of ledikantje. 

Voordelen wiegje

Klein - Een baby die net uit de kleine en beschermde baarmoeder is geboren, komt terecht in een klein wiegje. Dat is voor een baby comfortabeler en vertrouwder dan een -in verhouding- ledikant. Ook is er in een wiegje minder ruimte om om te rollen of verstrikt te raken tussen het beddengoed.  
Omdat een wiegje zo klein is, staat ie minder in de weg, wat met name erg praktisch is als ie in de slaapkamer staat.

Nabij - Een wiegje kan je gemakkelijk naast je bed neerzetten zodat je (vooral de eerste tijd) je baby dicht bij je hebt. Dat is heel fijn om je baby beter te leren kennen. Ook kan je gelijk ingrijpen als ie honger heeft. Vooral bij nachtvoedingen is dat erg praktisch. En het is ook erg prettig om gewoon naar je baby te luisteren als ie naast je ligt te slapen. 

Erfstuk - Misschien heb je zelf nog wel de wieg in bezit waar je zelf als baby in hebt liggen slapen? Of ben je van plan je nieuwe wiegje te bewaren voor als je kleinkinderen geboren worden? Niks is mooier dan zo'n bijzonder familiebezit te hebben om generatie na generatie groot te brengen.

Verplaatsbaar - Je kan een wiegje gemakkelijk verplaatsen, bijvoorbeeld van je slaapkamer naar de babykamer en vice versa.

Nadelen wiegje

Korte tijd  Je kan een wiegje maar een korte tijd gebruiken, gemiddeld ligt een baby een half jaar in een wiegje voordat ie eruit gegroeid is. 

Bij de aankleding van de wieg moet je op een paar dingen letten. De spijlen van een wiegje mogen niet meer dan 6 cm uit elkaar zitten omdat ie anders ertussen klem kan komen te zitten. Ook mag een matrasje niet meer dan 1 centimeter speling hebben.
Als je stof aan de binnenkant van het wiegje hebt, moet dit van katoen zijn en niet gewatteerd of van synthetisch materiaal. Het moet strak gespannen om de binnenkant zitten. Mocht je baby met z’n gezichtje tegen de bekleding komen, dan kan ie gewoon doorademen.


Voordelen ledikant

Lange tijd - Een ledikant gebruik je een langere tijd dan een wiegje. Als je gelijk het ledikant gaat gebruiken, kan je er gemiddeld zo’n 3 jaar mee doen. Alles wat je aanschaft, gaat gelijk 3 jaar mee. Je hoeft dus niet eerst beddengoed voor de wieg te kopen en ook nog beddengoed voor het ledikant
Eigen kamer - Er zijn ouders die het fijn vinden als de baby er gelijk aan went in een eigen kamer te slapen. Zo hoeft je niet de baby eerst te laten wennen aan de wieg om vervolgens de baby te laten wennen aan een ledikant. 

 


Nadelen ledikant

Groot - Als je je baby in het ledikant legt, lijkt zo’n ledikant immens groot met zo’n klein mensje erin. Je baby lijkt er wel verloren in te liggen.

 

 

Als je het ledikant gaat gebruiken, let er dan op dat je het ledikant kort opmaakt. Hiervoor maak je het zover mogelijk op aan het voeteneindje van het ledikant. Zo voorkom je dat je baby verstrikt kan raken in het beddengoed. Je kan ook een slaapzakje gebruiken, waardoor je baby minder goed het beddengoed door de war kan maken waardoor ie boven de dekens komt te liggen.
Als je het nekje van je baby voelt, kan je controleren of ie het niet te heet heeft. Een baby mag niet zweten onder het beddengoed.